Mikael fortæller

 

NU KAN JEG BESTEMME OVER MIT EGET LIV, DET HAR JEG IKKE KUNNET I MANGE ÅR.

Som 19-årig i 1982 pådrog Mikael sig en hjerneskade ved et fald. Det var der bare aldrig nogen, der fandt ud af. I forvirring over ikke at være som andre gik turen både forbi psykiatrisk afdeling, et alkoholmisbrug og frustration over ikke at kunne arbejde, indtil han ved et tilfælde får at vide, at han har en hjerneskade.  Via en arbejdsafklaring i HovedHuset har Mikael nu fundet ro – både i tankerne og med hvad han kan og vil i sit liv.

”I HovedHuset har jeg fået en afklaring både i forhold til mine ressourcer og tanker. Nu kan jeg bestemme over mit eget liv, det har jeg ikke kunnet i mange år” forklarer Mikael, der netop har fået afklaret sin arbejdsevne i HovedHuset og nu afventer kommunens videre afgørelse. ”Det var målet med at komme her, at få afklaring. Så var det næsten lige meget hvilken, bare der kom en – der bliver taget et gevaldigt pres fra mine skuldre” siger Mikael, der nu også kan bruge mere tid på den familie, der har været der for ham og hjulpet ham igennem de mange svære år.

Held i uheld blev startskuddet til afklaring

1982 faldt Mikael og slog hovedet. Han lå i koma i et par dage og var indlagt i flere måneder. Da han blev sendt hjem var det med en besked om, at han nok kunne få lidt hovedpine fremover. Men der var ikke tale om andre permanente mén, der skulle tages hensyn til. Men alligevel har Mikael lige siden været forvirret over at have et andet reaktionsmønster end andre.

 

 Som held i uheld faldt jeg om for 5 år siden og blev indlagt. Man troede, det var en blodprop i hjernen og jeg blev derfor scannet. Der var ingen blodprop, men der var skader på frontallappen og i lillehjernen. De stammede tilbage fra mit fald i 1982” forklarer Mikael om måden, hvorpå han fandt ud af, at han pådrog sig en hjerneskade 23 år tidligere.

Mikael ville gerne have haft den viden meget før. Forvirringen over at være anderledes skubbede ham ud i et alkoholmisbrug, ligesom han har været indlagt på psykiatrisk afdeling af flere omgange. Det var først i HovedHuset, at det hele gav mening.

Her er skjulte handicap noget naturligt

Mikael har været medlem af HovedHuset i 6 måneder, hvor han har fået en afklaring af, hvad han kan klare i forhold til de ressourcer han har, og fået støtte og forståelse i forhold til hans situation: ” Jeg har været i et miljø, hvor skjulte handicap er accepteret - det er bare noget vi har. Hverdagen er tilrettelagt, så vi alle kan deltage – uanset niveau.”

 

Under Mikaels arbejdsprøvning i HovedHuset har han varetaget forskellige opgaver så som at lave te og kaffe til morgenmøderne, handle ind, forskellige rengøringsopgaver, læse avisen for at se, om der var relevant stof, der skulle deles med hele gruppen, samt andre ad hoc opgaver. Han stod også for at fordele opgaverne i den arbejdsenhed han tilhørte: ”det er en opgave, der ikke ligger langt fra de andre opgaver i mit liv, at have overblik og lytte”, siger Mikael, og refererer til sin hobby som træner for en gruppe målmænd i alderen 11-13 år i fodboldklubben FC Nordsjælland.

Målmandstræner

Mens Mikael venter på kommunens afgørelse i forhold til hans ansøgning om førtidspension, har han valgt at stoppe med at komme dagligt i HovedHuset, fordi ressourcerne ikke slår til: ”Jeg vil gerne træne med målmændene, og jeg har indset, at jeg ikke kan begge dele. De dage, jeg har været her, kan jeg ikke tage til fodbold og omvendt. Hovedet kan simpelthen ikke klare det” siger Mikael, der højst kan træne fodbold tre timer om ugen, og helst fordelt på 3 dage.

 

Jeg har fået god vejledning af medarbejderne i HovedHuset. Der bliver taget hånd om én og man bliver hjulpet igennem. I HovedHuset fik jeg testet mine grænser uden at blive skubbet ud over kanten, og jeg blev støttet i de valg jeg har truffet” fortæller Mikael om sine oplevelser i HovedHuset og fortsætter:

 

”Ud over min afklaring har jeg lært en masse mennesker at kende og fået meget med fra dem og deres erfaringer. Selv om vi er vidt forskellige mennesker, har vi ting til fælles med de handicap og udfordringer, vi har”.

Pr 1/12-2010 er Mikael tilkendt førtidspension